25 jaar celstraf voor cryptofraudeur Sam Bankman-Fried

Published by

on

Sam Bankman-Fried, oprichter en eigenaar van cryptobeurs FTX, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor witwassen, fraude en samenzweren.

De 32-jarige Bankman-Fried fraudeerde op grote schaal met gelden die zijn klanten staken in crypto’s via FTX. Deze tegoeden sluisde hij door naar zijn investeringsfonds Alameda Research om vervolgens te gebruiken voor risicovolle investeringen. Ook spendeerde hij klantgelden aan privévluchten en luxe huizen.

Faillissement

FTX viel in 2022 als een kaartenhuis in elkaar toen de cryptokoersen stevig daalden en klanten massaal hun gelden op wilden nemen. Dat geld was er echter niet meer. Het cryptobedrijf werd failliet verklaard en liet daarbij een financiële puinhoop achter; FTX-klanten verloren zo’n acht miljard dollar en investeerders en schuldeisers van FTX en Alameda tezamen zo’n drie miljard dollar.

Hoger beroep

Afgelopen november oordeelde een jury al dat Bankman-Fried schuldig was. De aanklagers hadden veertig tot vijftig jaar cel geëist, terwijl de advocaten van het “crypto wonderkind” pleitten voor maximaal 6,5 jaar. De rechtbank in Manhattan besloot daar 25 jaar van te maken. Het is een van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis.

Bankman-Fried gaat in beroep tegen het vonnis.

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Volg dan de LinkedInpagina van witwasnieuws.

Plaats een reactie