Strafrechtelijk onderzoek naar witwassen met PGP-telefoons

Published by

on

Begin maart is een 42-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar de handel in PGP-telefoons. Hij wordt verdacht van witwassen en het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting.

De man had tot 2021 een winkel in internetdiensten en telecommunicatie-artikelen. Het vermoeden bestaat dat hij vanuit deze onderneming tussen 2017 tot en met 2021 grote hoeveelheden aan PGP-toestellen met bijbehorende abonnementen voor het gebruik van Sky-ECC en Encrochat verkocht. Dit zette hij voort na het sluiten van zijn winkel. De toestellen werden contant of met bitcoins voldaan. De FIOD spreekt van een omzet van meer dan vijftien miljoen euro.

Het wordt de verdachte verweten dat hij klanten zijn klanten afraadde om giraal te betalen. Ook zou er voor de verkoop van de PGP-telefoons geen boekhouding zijn gevoerd. Daarnaast zou hij sinds de sluiting van zijn winkel in loondienst werken, maar dit bleek niet uit het onderzoek. Kortom, de man verhulde zijn verkoopactiviteiten en zijn afnemers, terwijl hij wist of zou moeten weten dat zij in het criminele circuit zaten.

Tijdens het onderzoek werd ook de woning van verdachte doorzocht. Daarbij zijn 35 mobiele telefoons, negenduizend euro in contanten, administratie en overige relevanten goederen in beslag genomen.

PGP-telefoons

PGP staat voor ‘Pretty Good Privacy’. Het is een softwareprogramma dat wordt gebruikt om versleutelde berichten te kunnen versturen. Het kan naast telefoons ook worden gebruikt bij bijvoorbeeld e-mail en bepaalde chatapps. Je vindt dergelijke telefoons al voor een paar tientjes op online verkoopplatforms. PGP-telefoons zijn in principe niet illegaal, tenzij ze worden aangeschaft met als doel criminele activiteiten uit te voeren.

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Volg dan de LinkedInpagina van witwasnieuws.

Plaats een reactie