Frankfurt wordt hoofdkwartier nieuwe Europese AML-waakhond

Published by

on

De Anti-Money Laundering Authority (AMLA) vestigt zich volgend jaar in Frankfurt. Ruim vierhonderd medewerkers van de nieuwe entiteit gaan zich bezighouden met het onderzoeken van meldingsplichtige entiteiten, waarbij ze ook sancties en andere maatregelen mogen opleggen.

Tot op heden lag de handhaving van witwasregels in de Europese Unie in handen van de nationale toezichthouders. Met de komst van de AMLA komt er een centraal punt van waaruit witwassen zal worden bestreden.

De keuze voor Frankfurt was niet zomaar gemaakt. Tal van andere steden, waaronder Brussel, Parijs, Rome en Wenen, dongen mee om huisvesting van het toekomstige hoofdkwartier van de AMLA.

Totstandkoming

In juli 2021 presenteerde de Europese Commissie een pakket wetgevingsvoorstellen om de EU-regels inzake de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AML/CFT) te versterken. In dit pakket zat onder andere een verordening tot oprichting van een nieuwe EU-autoriteit tegen het witwassen van geld. Dit is de AMLA geworden, dat werd opgericht in juli 2022.

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Volg dan de LinkedInpagina van witwasnieuws.

Plaats een reactie