Grootbanken zetten AI in tegen witwassen

Published by

on

Rabobank en ABN AMRO hebben samen met onderzoeksorganisatie TNO en het Centrum Wiskunde & Informatica het zogenaamde ‘multi-party computation’ ontwikkeld. Hierbij kunnen ze gezamenlijk witwastransacties analyseren zonder data met elkaar te delen.

Door privacyregels mogen banken maar zeer beperkt gegevens delen met elkaar. Door multi-party computation (MPC) wordt dit echter makkelijker. Het biedt banken de mogelijkheid om via kunstmatige intelligentie analyses uit te voeren op gezamenlijke data, zowel nationaal als internationaal, zonder deze privacyregels te schenden. Data worden namelijk op een cryptografische manier beschermd.

Wie de uiteindelijke uitkomst van de berekening mag inzien, wordt bepaald door de deelnemende partijen, meldt bijzonderstrafrecht.nl in een nieuwsbericht. Een vergelijkbare methode wordt door verschillende overheidsdiensten toegepast in het opsporen van belastingfraude en andere financiële criminaliteit.

In onderstaand filmpje meer informatie over MPC. Daarnaast meer leren over het algoritme? Lees dan de paper Privacy-preserving Anti-Money Laundering
using Secure Multi-Party Computation
[2024/065].

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Volg dan de LinkedInpagina van witwasnieuws.

Plaats een reactie