Nederlands anti-witwasproject TMNL op losse schroeven

Published by

on

Het Nederlandse anti-witwasproject Transactiemonitoring Nederland (TMNL) mag in de huidige opzet niet verder. Brussel ziet te veel (privacy)bezwaren. Dat is een flinke domper voor de vijf grootbanken achter het project.

TMNL is opgezet door grootbanken ING, Rabobank, ABN AMRO, Triodos Bank en de Volksbank. Het brengt transactiegegevens van verschillende banken bij elkaar en legt daar verbanden tussen, waardoor opvallende transacties sneller kunnen worden opgemerkt. Het gaat daarbij nog uitsluitend om transacties van zakelijke klanten.

 TMNL kent drie doelstellingen:

  1. Het sneller, beter en vollediger identificeren van witwassen en financiering van terrorisme, en het bijdragen aan het voorkomen daarvan;
  2. de bruikbaarheid van aangeleverde meldingen van ongebruikelijke transacties door gebruikers aan opsporingsdiensten vergroten, zodat identificatie vaker en sneller kan leiden tot opsporing, vervolging en veroordeling;
  3. en het bijdragen aan het optimaliseren van de inzet van private en publieke middelen in de bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme.

Strenger beleid

Brussel komt nu met een Europese wet om witwasonderzoek in Europa in vergaande mate te harmoniseren. Als deze door het Europees Parlement wordt goedgekeurd, mogen banken niet langer zonder gegronde reden gezamenlijk onderzoek doen naar klanten. Enkel gegevens van klanten met een hoog risico mogen dan nog worden gedeeld.

Dit weten we wel, en niet…

Wat betekent dit in de praktijk? Het Ministerie van Financiën heeft laten weten dat de nieuwe Europese witwaswet, indien deze voldoende draagvlak krijgt, niet eerder dan 2027 in werking treedt. Wel is nu al de vraag hoe het verder moet met het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen van Sigrid Kaag, dat de brede inzet van TMNL mogelijk zou moeten maken en contante betalingen van goederen van meer dan drieduizend euro gaat verbieden.

Lees voor meer achtergrond Brussel dwarsboomt gezamenlijke witwasaanpak Nederlandse banken (FD, 25-02-24) en de Kamerbrief van minister van Financiën Steven van Weyenberg d.d. 13-02-24. 

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Volg dan de LinkedInpagina van witwasnieuws.

Plaats een reactie